Zdravé jablečné placičky

Někdo těmto placičkám říká cookies, já ale nerada tyto cizí názvy používám. Nejlépe chutnají druhý den, když je máme uzavřené ve vzduchotěsné nádobě. Všechny chutě se snoubí a placičky se pěkně zaleží.

Rozpis na 40 placiček

Ingredience:
300 g jablek
2 lžíce citronové šťávy
1 sáček vanilkového cukru
100 g rostlinného tuku (např. Hera)
100 g moučkového cukru
200 g polohrubé mouky
½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
½ lžičky jedlé sody
1 lžička mleté skořice
špetka soli
100 g vlašských ořechů

Dohotovení: čokoládová poleva, cukrové sypání, zakysaná smetana, čokoládový topping

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na hrubém struhadle. Nastrouhaná jablka dáme do kastrůlku, zalijeme citronovou šťávou a přidáme vanilkový cukr. Vše promícháme a jablečnou hmotu na mírném ohni povaříme asi 5 minut. Odstavíme a necháme vychladnout. Změklý rostlinný tuk utřeme v míse s cukrem do pěny. Pak přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem, jedlou sodu, skořici, špetku soli, nasekané oříšky a vychladlá jablka. Vařečkou vypracujeme vláčné těsto.

Lžící tvoříme malé hromádky na plechy vyložené pečicím papírem. Pečeme v elektrické troubě předehřáté na 180 stupňů asi 20 minut. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce.

Pak už záleží na každém, jak si placičky ozdobí. Můžeme je polít čokoládou a posypat cukrovím zdobením. Nebo na každou placičku dát lžičku zakysané smetany a pocákat čokoládovým toppingem.

Jakékoliv pečené moučníky s jablíčky dělám obzvlášť ráda. A to z několika důvodů. Jablka jsou poměrně dostupná věc a nejsou tak drahá. Těsta, do kterých se dávají jablka jsou krásně vlahá a upečené moučníky zůstávají dlouho šťavnaté a čerstvé. A kombinace jablek a skořice je prostě dokonalá.

Obtížnost: velmi snadné

Rozpočet: 30-40 Kč

You may also like...

Napsat komentář